Topaz Taşı Takı

Topaz Taşı

Topaz taşı geçmiş dönemlerden günümüze kadar kullanılmış olan değerli bir taş türüdür. Topaz taşının veba ve göz rahatsızlıklarına karşı şifalı olduğuna inanılır. Kuvars kristali grubuna mensup olan Topaz taşının çok sayıda farklı rengi bulunuyor. Topaz taşının kullanan kişilere cesaret ve güven verdiği bilinmektedir. Nadir bulunan taşlardandır. Bu taş özellikle takı tasarımında kullanılır.

Topaz taşının renksiz olan formları da vardır. Aynı zamanda bu taşın renkleri arasında beyaz, gri, sarı, mavi, kırmızı ve turuncu rengi bulunur. Bu taşın renksiz olanı daha çok elmasla karıştırılabiliyor. Zira elmasla aynı değer ve ağırlığa sahiptir. Topaz taşı rengini kimi zaman güneşe maruz bırakıldığında yitirebilir. Değişken bir renk skalasına sahiptir.

Topaz Taşı Nerelerde Bulunur?

Topaz taşının tam olarak kaynağı Kızıldeniz’de yer alan Mısır adasındaki Topazos’tur. Topaz taşı bir dönem sadece bu bölgede çıkarılmaktaydı. Fakat daha sonraki dönemlerde Nijerya, Brezilya, Meksika gibi ülkelerde de çıkarılmaktadır. Topaz taşı çeşitlerine bakacak olursak bu taşın çok fazla türü bulunur. Topaz taşının çeşitleri:

  • Sarı topaz
  • Mavi topaz
  • Yeşil topaz
  • Buz mavisi Topaz
  • Beyaz topaz
  • Ateş kırmızısı Topaz taşı
  • Pembe topaz taşı

Topaz Taşı Hangi Burcun Taşıdır?

Topaz taşı genel olarak Kasım ve Aralık ayında doğan kişilerin üzerinde şifalı etkilerini gösterebilen bir taş türüdür. Astrolojik alanda değerlendirildiğinde Topaz taşı akrep burcu kişilerle ilişkilendirilir. Aynı zamanda yay burcuna dahil olan kişilerinde yaşamlarına olumlu fayda gösteren bir taştır.

Topaz Taşının Temizliği Ve Bakımı Nasıl Olur?

Topaz taşı kolaylıkla dağılabilen ve kırılabilen bir taş türüdür. Narin bir yapısı olan Topaz taşının ultrasonla veya buhar temizleyicilerle temizlenmesi sağlıklı değildir. Aynı zamanda bu taş ani sıcaklık değişimlerinden kolaylıkla etkilenebildiği için itinalı korunmalıdır. Mavi topaz taşı güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

Bu taşın belirli aralıklarla yapılacak olan arındırma işlemi sabun ve su ile narince temizlemek şeklinde olabilir. Isı değişimlerinden ve güneş ışığından özellikle etkilenen Topaz taşı bu etkilerden sonra rengini kaybedebiliyor. Topaz taşı yere düşmesi durumunda kolaylıkla kırılabiliyor.